Onlangs heb ik mijn onderzoek naar de invloed van gamen op het humeur van kinderen afgerond. Alhoewel het om een kleinschalig onderzoek ging (33 kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar), dus niet als representatief beschouwd kan worden, zijn de conclusies interessant om te delen. De conclusies van dit onderzoek deel ik graag.

Voor dit onderzoek mochten kinderen drie kwartier gamen. Vooraf, en op drie momenten na het gamen, hebben de kinderen ingevuld hoe zij zich voelen en waarom. Ook hun ouders vulden hun humeur in. Ook werden het soort game, leeftijd, geslacht en de moeite met stoppen met gamen genoteerd.

Uit het onderzoek blijkt, dat gamen een negatieve invloed heeft op het humeur van kinderen. Het humeur daalt, en herstelt zich binnen een uur na het gamen niet helemaal. Er zijn verschillen tussen jongens en meisjes: bij jongens daalt het humeur sterker en herstelt het humeur ook minder. Mogelijk heeft dit te maken met het soort game dat ze spelen. Kijkend naar het soort game dat gespeeld is, kan gesteld worden dat na het spelen van shootergames (zoals Fortnite) – dat vooral door jongens gespeeld is – het humeur sterk daalt en blijft dalen tot een uur na het gamen. Bij creatieve games (zoals Minecraft) of sociale games (zoals Moviestarplanet) is de dip in het humeur kleiner en herstelt het eerder. Uit literatuuronderzoek blijkt dat het brein bij spellen als shooter games actiever wordt in het gebied van de amygdala (reptielenbrein), met een gevoel van stress tot gevolg (vechten of vluchten). Mogelijk dat de daarmee gepaard gaande stressreactie een oorzaak is van de dip in het humeur van kinderen.

Een ander interessant resultaat is dat het humeur van ouders en kinderen met elkaar meebewegen. Daalt het humeur van een kind, dan is er ook een daling in het humeur van de ouder te zien. Hoe deze op elkaar reageren is niet onderzocht, maar er kan voorzichtig verwacht worden dat de sfeer in huis niet beter erop wordt… Als een kind moeilijk stopt met gamen, is ook humeur van de ouder negatiever.

 

Tips voor ouders

Wat kunnen ouders (en professionals) hiermee? Kort gezegd: belangstelling en begrenzing. Enkele tips zijn:

  • Toon interesse in de games die je kind speelt.
  • Onderzoek, samen met je kind, welke behoefte jouw kind met deze games vervult: uitgedaagd worden, ontdekken, winnen, contact met anderen? En bedenk dan: hoe kan deze behoefte ook buiten de game bevredigd worden.
  • Houd daarnaast rekening met het tijdstip dat je kind mag gamen, want het heeft tijd nodig om zich weer gelukkiger te voelen.

Meer vragen naar aanleiding van het onderzoek, of wil je meer weten over hoe jij je kind kunt begeleiden? Schroom niet om contact op te nemen!

Fortnite: veelzijdig, op vele vlakken